Salam, tetibe rase nk share resepi nih coz rase cam best jer...haha puji dr sendiri ek..so, jgn berlengah lg,..tajuk dh tau kn...so mula dr...
Bahan-bahan:
Ikan pari (wajib ada n ikut suka nk byk mane...hee)
Bahan A:
5 bj bwg merah
3 bj bwg putih
1 inci halia
1 inci kunyit
Secubit garam
(Boleh ditumbuk atau dikisar, kalo nk pedas..blh letak cili kisar)
Bahan B-air asam:
5 bj bwg merah
5 ulas cili padi(kalo nk pedas tambah lg)
2 inci belacan dibakar
1 mangkuk air asam jawa pekat
1 sudu teh gula
1/2 sudu teh garam
Sebiji tomato (potong dadu)
Sebiji bwg besar (didadu jugak)
Cara-caranya:
Bahan2 A yang telah dikisar (kalo rajin tumbuk yer...) digaul bersama ikan pari dan diperapkan dalam 20 min yer...yg ni x pedas punyer coz si kck blh mkn skalik kn...kalo nk pedas campur cili mesin ek..ikut suker yer..pastu mentara tuh leh siapkan air asam yer..
Air asam ni spesel sbb aku masak atas api dlm kuali bg ngelegak ok..bahan2 b yang dah dikisar...blh msk dlm kuali...pastu masukkan air asam jawa...garam,gula dan diikuti dr jarak dekat oleh belacan yg dh dibakar,.,hmm aroma yg menwan hati...pastu taruk le bwg besar yg telah didadu...kemudian ditambah dgn tomato yg dah didadu tadi...tgu pekat2 sket..angkat n hidang..(sesuai elakkn skt perut hokey..)
Pasal ikan pari tadi, dh agak lame perap tuh..masuk le dlm oven or nk panggang atas api pun ok kot lg cepat..coz gune oven lambat sket n susah nk anggar suhunya...ikut suke la yer,..mcm aku dh ltk dlm foil tu msk dlm oven ngn suhu 200 c lbh krg 30 min gk kot...krg kene adjust ikut selera lah,,.nk rentung ker nk sdg2 ajer...hehe
Agak2 dh msk tuh leh le hdg ngn ns putih yg panas2 pasti menyelerakan..nyum2 selamat mencuba...
No comments:
Post a Comment